Periodic Gibbs Measures for Three-State Hard-Core Models in the Case Wand - Khakimov, Rustamjon; Umirzakova, Kamola (Журнал математичної фізики, аналізу, геометрії, 2024)
Ми розглядаємо фертильнi (Hard-Core) HC-моделi з трьома стана-ми з параметром активностi λ >0 на деревi Кейлi. Вiдомо, що iснуютьчотири типи таких моделей: гайковий ключ, паличка, петля i труба. Цiмоделi виникають як простi приклади втрат взаємодiї з найближчимсусiдом. У випадку “палички” на деревi Кейлi порядку k2 знайденоточнi критичнi значення λ >0, для яких двоперiодичнi мiри Гiббса неє єдиними. Крiм того, ми вивчаємо екстремальнiсть iснуючих двоперiо-дичних мiр Гiббса на деревi Кейлi другого порядку. Mathematical Subject Classification 2020: 82B26, 60K35