Daugavet Centers - Bosenko, T.; Kadets, V. (Журнал математичної фізики, аналізу, геометрії, 2010)
Оператор G: X→ Y називається даугаветовим центром, якщо для кожного одновимірного оператора T: X→ Y виконується рівність \| G+T\| = \| G\| +T. Основний результат статті: якщо G: X→ Y – даугаветів центр, Y – підпростір банахового простору E, а J: Y→ E – оператор натурального вкладення, то на E можна задати таку еквівалентну норму, що оператор J° G: X→ E буде даугаветовим центром. Раніше цей результат був відомий для випадку, коли X=Y та G=Id, і тільки для сепарабельних X. У даній статті для доведення більш загального факту застосовується принципово новий підхід. Також наведені приклади дауговетових центрів; деякі результати, раніше відомі для просторів із властивістю Даугавета, узагальнюються на дауговетові центри. Mathematics Subject Classification: 46B04, 46B03, 46B25, 47B38.