On the Universal Models of Commutative Systems of Linear Operators - Hatamleh, R.; Zolotarev, V. A. (Журнал математичної фізики, аналізу, геометрії, 2012)
Для системи лінійних обмежених несамоспряжених операторів {A_1,A_2}, що діють в гільбертовому просторі H, такої що 1) [A_1,A_2]=0, [A_1^*,A_2]=0; 2) A_k-A_k^*i≥ 0 (k=1,2); 3) функція A(λ)=A_1(λ_1)A_2(λ_2) (A_k(λ_k)=A_k(I-λ_kA_k)^-1, k=1,2) є цілою функцією експоненціального типу, побудовано універсальні моделі. Доведено, що даний клас систем лінійних операторів реалізується за допомогою звуження на інваріантні підпростори системи операторів інтегрувань за незалежними змінними в L^2(Ω)l^2, де Ω –прямокутник в R^2. Mathematics Subject Classification: 47A45.