Finding a Positive Constrained Control for a Linear System to Reach a Given Point within a Finite Time - Korobov, Valerii; Sklyar, Katerina (Журнал математичної фізики, аналізу, геометрії, 2025)
У цій роботі розглядається лінійна система з керуванням $u \in Ω$, де $Ω$ – деяка область, яка не містить початку координат, як внутрішньої точки. Зокрема, початок координат може не належати множині $ω$. Розв'язано задачу синтезу, тобто за допомогою методу функції керованості побудоване керування $u(x) \in Ω$, яке переводить точку $x$, що належить околу $V(0)$, до $0$ за скінченний час. Крім того, цю функцію можна знайти, як час руху від точки $x\in V(0)$ до початку координат. Також розглянуто задачу синтезу для керованої лінійної системи з неавтономним членом. Mathematical Subject Classification 2020: 93B05, 93B50, 93B52, 93C28, 93D05, 93D40