Simple Morse Functions on an Oriented Surface with Boundary - Hladysh, Bohdana; Prishlyak, Alexandr (Журнал математичної фізики, аналізу, геометрії, 2019)
У даній роботі розглядаються гладкі функції з невиродженими критичними точками на гладкій компактній орієнтованій поверхні з межею. Спочатку показано, що такі функції топологічно еквівалентні $m$-функціям. Для опису їх топологічної структури використовується оснащений граф Ріба. Потім автори характеризують топологічну структура всіх простих функцій з не більш ніж 5-ма критичними точками. Нарешті, виводиться формула для обчислення роду поверхні, яка базується на оснащеному графі Ріба. Mathematics Subject Classification: 57R45; 57R70.