Optimal Control Problems for Evolutionary Variational Inequalities with Volterra-Type Operators - Bokalo, Mykola; Sus, Olha (Журнал математичної фізики, аналізу, геометрії, 2024)
У цiй статтi розглядаємо задачу оптимального керування для класу еволюцiйних субдиференцiальних включень з операторами типу Вольтерра. Результати стосовно iснування та єдиностi розв’язку задачi з початковою умовою для таких включень були отриманi в попереднiй нашiй роботi. Тут встановлюємо iснування розв’язку поставленої задачi оптимального керування за деяких припущень на вхiднi данi. Мотивацiєю для цiєї роботи є задачi оптимального керування системами, що описуються еволюцiйними варiацiйними нерiвностями, що виникають при вивченнi процесiв лиття пiд тиском, контактної механiки, процесiв електрозмочування дiелектрика та iнших. Mathematical Subject Classification 2020: 34H05, 35K86, 49J20, 49J21, 49J27, 49J40